Lemezalakító részleg

A korszerű gép- és termékgyártás fontos alapanyagai a különböző lemeztermékek. Lemezalakító részlegünk a lemeztermékek feldolgozásában nyújt segítséget partnereink számára az egyedi gyártástól a kis és közepes szériák számára költséghatékony megoldásokat kínálva. Lemezalakító részlegünk 2005 júliusa óta működik. Az eltelt idő alatt szerzett tapasztalatok és a
kapcsolódó területeken ( tervezés, technológia, beszerzés ) dolgozó, képzett szakembereink segítik, hogy megrendelőink igényeinek mindenben megfelelő szolgáltatásokat nyújtsunk.

A legkorszerűbb CNC technológiák alkalmazásával rugalmas és magas színvonalú megoldásokat ajánlunk. Az alkalmazott eljárások mögött mérnöki támogatás áll, melynek segítségével összetett, különleges felhasználói igényeknek is meg tudunk felelni.

Lemezfeldolgozásunk a következő eljárásokra épül:

 • Tervezés Solid Edge 3D tervezőrendszerrel
 • Lemezek lézervágása
 • Lemezek lángvágása CNC vezérelt berendezéssel
 • CNC élhajlítás
 • Hegesztés különböző technológiákkal ( bevont elektródás és védőgázas ívhegesztés, csaphegesztés, ponthegesztés ), lakatosmunka

Raktárkészletünk biztosítja a leginkább járatos lemezvastagságokból és anyagminőségekből ( általános lemezanyagok, szerkezeti acélok,  alumínium, rozsdamentes acélok ) való feldolgozást, igényre más anyagokat is beszerzünk, vagy hozott anyagból is vállaljuk termékek készítését.

Lemezalkatrészek tervezése

Megrendelői igény szerint egyszerű vázlatokból is elkészítjük a lemezalkatrész gyártásához szükséges műszaki dokumentációt. A megrendelői igények meghatározása után Solid Edge 3D tervezőrendszerünk segítségével új termékek fejlesztését, tervezését is elvégezzük.

Lézervágás, lángvágás

Berendezéseink az alkatrész körvonalait elektronikus formátumban rögzítő adatállományok alapján, a lemezteríték táblára optimalizásása után a leghatékonyabb technológiával végzik az alkatrészek vágását. Az eljárások jellemzője, hogy nagy pontosságú alkatrészek készülnek, és olyan vágási görbék alapján is pontos körvonalakat lehet készíteni, amelyek a hagyományos
technológiákkal nehezen vagy pontatlanul, rosszul reprodukálhatóan voltak vághatóak. Jellemző felhasználási területek a gépgyártás, bútorgyártás, belsőépítészet, dekoráció. Költséghatékony megoldásokat kínálunk a hagyományos technológiákkal is gyártható alaktrészek esetében is ( karimák, lemezburkolatok, tartószerkezetek ).
A korszerű vágási technológiák olyan területeken is alkalmazhatóak, amelyeken korábban csak költséges technológiai eljárásokkal lehetett alkatrészeket gyártani ( pl kis terhelésű fogaskerekek, fogaslécek, lánckerekek, mezőgazdasági gépalkatrészek, kondenzátor hűtőborda, transzformátor vasmag ).
A lézervágás alkalmazása egyre inkább terjed  a dekoráció, feliratok, ábrák, marketing ajándékok készítése területén is. Különleges felhasználások esetében is egyre több segítséget tudunk nyújtani megrendelőinknek  ( saválló tuning alkatrészek, egyedi, dekoratív karosszéria elemek )

A lézervágási folyamat jól alkalmazható olyan sorozatgyártások esetében is, ahol a szérianagyság sorozat szerszámok elkészítésére nem ad optimális költségszintet.

A vágható anyagok széles körben választhatóak: szerkezeti acélok, nemesíthető acélok, hőálló acélok, rozsdamentes acélok, alumínium és ötvözetei, réz és ötvözetei, plexi. Az anyagminőség kiválasztásához kérje munkatársaink segítségét.

Lézervágás
Vágható lemezméretek 3000 x 1500 mm táblaméreten:

 • Szénacél 0,5 - 25 mm
 • Rozsdamentes acél 0,2 - 20 mm
 • Alumínium 0,2 - 20 mm
 • Réz, sárgaréz  0,2 - 10 mm

Lángvágás
Vágható lemezméretek 6000 x 2000 mm táblaméreten:

 • Szénacél: 200 mm-ig

Hogyan tud a leggyorsabban ajánlatot kérni vagy megrendelni?

 • a lemezalkatrész terítrékéről dxf formátumban készült adatállományt ad, amely 1:1 méretarányban csak az alkatrész vágandó kontúrját adja ( körvonal: fekete szín )
 • a terítékre kerülő gravírozandó vonalakat  folytonos sárga vonallal  feltünteti
 • hajlított alkatrész esetén az alkatrészről Solid Edge psm formátumban vagy step semleges formátumban készült adatállományt ad
 • a hajlított alkatrész terítékén a hajlítási vonalakat türkizkék pontvonallal feltünteti

Ezekkel jelentősen meggyorsítja az ajánlatadási illetve gyártási munkát.

CNC élhajlítás

A lézervágás során elkészített lemezterítéket CNC élhajlító berendezés segítségével tudjuk tovább feldolgozni. A technológia biztosítja, hogy az alkatrész geometria és anyagtulajdonságok szerinti legpontosabb hajlított alkatrész készüljön. Az alkatrész geometriájáról a hajlítást támogató hajlítóprogram készül, amely pontosan meghatározza a hajlítási folyamat paraméterei, ezáltal a legpontosabb és legoptimálisabb gyártási folyamat zajlik. Fontos jellemző, hogy szériagyártás esetén az egyes darabok nagy pontossággal ugyanazon méretre lesznek hajlítva.

Hajlítási hossz 6 mm lemezvastagságig 3000 mm.

Legnagyobb hajlítható lemezvastagság 10 mm.

A hajlításhoz nagy számú, jól kiválasztott segédeszköz áll rendelkezésre, melyekkel a feladatok széles skáláját lehet elvégezni különböző élhosszúsággal és hajlítási sugarakkal.

Hegesztési és lakatos munkák

Számos esetben szükséges kivágott, hajlított alkatrészeken további hegesztési és lakatos feladatokat elvégezni. Az élek hegesztését, csapok felhegesztését, lemezfelületek egymáshoz rögzítését, varrattisztítást, élek és felületek csiszolását korszerű technológiával és minőségi berendezésekkel végzi el lakatos részlegünk. Igény esetén a lemeztermékek festését is
elvégezzük. Ily módon a lemezből készülő alkatrészek teljes körű gyártási műveleteit egy kézből tudjuk ajánlani partnereinknek.

Amennyiben szükséges, az elkészült alkatrészek megadott telephelyre szállítását is elvégezzük. Ez minden esetben egyeztetést igényel, mellyel kapcsolatosan forduljon bizalommal munkatársainkhoz.