Plexi vágás

Korunk egyre inkább kedvelt burkolati és dekorációs alapanyaga a plexi. Mindaz a számos lehetőség, amely úgy alapanyag, mint megmunkálás tekintetében a plexiben rejlik, széleskörű alkalmazhatóságot tesz lehetővé. Színben és vastagságban, átlátszóságban sokféle lehetőség közül választhat a felhasználó. Ipari és egészségügyi alkalmazása jelentős, emellett dekorációs
elemként is fontos alapanyagként jön számításba a reklám, belsőépítészet és bútorgyártás területén. LED világítással vagy más anyagokkal együtt beépítve különleges hatások érhetők el, és ezek a lehetőségek napjaink megkerülhetetlen anyagává teszik a plexit.

A plexi ( PMMA - polimetil-metakrilát ) üveg helyettesítésére fejlesztett, átlátszó műanyag. Leginkább közismert változata víztiszta, üvegszerű. Létezik emellett tejopál plexi, ezen felül változatos színekből is választhat a felhasználó. Gyártási technológiáját tekintve extrudált és öntött plexi táblákat különbözteünk meg. Elterjedtebb, kedvezőbb árú és szélesebb alapválasztékot biztosít az extrudált lemez, bizonyos célokra és egyedi színek esetében azonban az öntött táblák alkalmasabbak. Leggyakoribb a 3 mm-es lemezvastagság, de 2- 10 mm-ig terjedő tartományban más
vastagságok is beszerezhetőek.

Megmunkálását tekintve a lézervágást, gravírozást és homokszórást tudjuk leginkább ajánlani. Lézervágással változatos kontúrok kivágása lehetséges a profilmaráshoz képest lényegesen kedvezőbb áron. Gravírozással és homokszórással sokféle felületi hatást érhetünk el, amely a dekoráció területén számos különleges lehetőséget nyújt.

A rendelkezésre álló technológiával 2-10 mm -es vastagság tartományban, 1200x900 mm legnagyobb befoglaló méretű táblák vághatóak. Lézergravírozással sok féle szöveg, ábra és egyedi síkbeli alakzat helyezhető el plexi lapokon. A gravírozási technika emellett más anyagokon is alkalmazható mint pl.: bőr, fa, rétegelt lemez, karton, textilek, üveg, (tükör).